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The importance of weeds as melliferous flora in central Chile

Lissette Grimau, Miguel Gómez, Rodrigo Figueroa, Rodrigo Pizarro, Gabriel Núñez, Gloria Montenegro

Abstract


The use of native flora by Apis mellifera L. in Chile has been demonstrated in many studies; however, certain species that are viewed as weeds contribute extensively to the floral composition of honey. A total of 92 honey samples from the Libertador General Bernardo O’Higgins region in Chile were analyzed to determine which weeds are most important in honey production and which are most preferred by melliferous bees. Their relative contributions to the pollen fraction of each honey sample were also determined using melissopalynological tests in accordance with Chilean regulation (NCh2981.Of2005; Ministerio de Agricultura. 2006) to evaluate the botanical origins of the honey samples. Species considered weeds were classified according to their importance in Chilean crops, as proposed by Matthei (1995), based on the classification system by Holm (1979). These authors categorize weeds on a scale that ranges from “very serious”, if they potentially cause significant crop loss, to “occasionally present as weeds” if they are part of the national flora. A total of 19 weeds were identified at the species level from the pollen types found, and five weeds were identified at the genus level. The weeds were classified as contributing very frequently, frequently, rarely and occasionally to honey using the methodology described by Louveaux et al. (1970) for determining the frequency with which plant species contribute to honey based on the corresponding pollen types found in honey. Overall, 74% of the weeds used by Apis mellifera were European, and 53% of the weeds had perennial life cycles. The families that contributed the most to honey production were Fabaceae, Asteraceae and Brassicaceae. The importance of species viewed as weeds in the production of Chilean honey is discussed.

Estudios en Chile han demostrado la utilización de flora nativa por Apis mellifera L., sin embargo existen situaciones en que especies consideradas malezas tienen una alta participación en la composición floral de la miel. Para determinar qué malezas son las más importantes y preferidas por la abeja melífera, se analizaron 92 mieles provenientes de la Región del Libertador General Bernardo O’Higgins, a las cuales se les determinó su participación relativa en la fracción polínica. Para la evaluación del origen botánico se utilizó la Norma Chilena (NCh2981.Of2005) mediante análisis melisopalinológico. A las especies consideradas malezas se las clasificó según la importancia que poseen en los cultivos chilenos, de acuerdo a lo propuesto por Matthei (1995) usando la clasificación definida por Holm (1979). Estos autores categorizan las malezas desde muy seria, si tienen el potencial de causar pérdidas significativas del cultivo; a malezas con presencia ocasional, si solo son parte de la flora del país. Del total de morfos polínicos encontrados, se logró identificar 19 malezas a nivel de especie y cinco a nivel de género, las que varían entre muy frecuente, frecuente, raro y esporádicos, de acuerdo a la metodología para diagnosticar la frecuencia específica en mieles descrita por Louveaux et al. (1970). Del total, el 74% de las malezas usadas por Apis mellifera fueron de origen europeo, y 53% corresponden a malezas con ciclo de vida perenne. Las familias más importantes corresponden a Fabaceae, Asteraceae y Brassicaceae. Se discute la importancia de especies consideradas malezas en la producción de miel chilena.


Keywords


Apis mellifera L., Central Zone, Chile, Fabaceae, weeds,

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DOI: http://dx.doi.org/10.4067/rcia.v41i3.1388