Pruning effects on vegetative growth and fruit quality of ‘Bing’/‘Gisela®5’ and ‘Bing’/‘Gisela®6’ sweet cherry trees (Prunus avium).

Macarena Villasante, Soledad Godoy, Juan Pablo Zoffoli, Marlene Ayala

Abstract


Annual pruning is one of the most efficient ways to regulate crop load and renew fruiting wood in highly productive sweet cherry (Prunus avium L.) combinations. Although Chilean growers did not previously prune cherry trees of more vigorous combinations, in recent years, the adoption of more dwarfing rootstocks and self-fertile cultivars has led to the inclusion of annual pruning as a practice in modern orchards. At first, this alteration in orchard management practices was not considered by growers, and thus, many of the initially established cherry orchards were not pruned as intensively as they should have been. As a consequence, many trees showed a reduction in fruit quality after 4 or 5 years of being planted, as they became overcropped and, consequently, registered reductions in their vegetative growth. There are only a few studies related to the effect of corrective pruning on dwarfing combinations that display an imbalance between reproductive and vegetative growth due to a reduction in the leaf area to fruit ratio of the tree. For this reason, the objective of this research was to study the effect of pruning in an orchard consisting of the dwarfing combinations ‘Bing’/‘Gisela®5’ (‘Bing’/‘GI®5’) and ‘Bing’/‘Gisela®6’ (‘Bing’/‘GI®6’), which shown a reduction in vigor, fruit quality and yield. Trees of both combinations were treated with a medium intensity pruning in late winter (early September). Several vegetative (shoot length, leaf area of spurs and shoots, trunk cross sectional area) and reproductive (total yield per tree, fruit growth and quality) parameters were evaluated after pruning. One of the most important effects of pruning for both combinations was an increase in the total current season shoot (CSS) growth, which was 112.5 and 125.6% for ‘Bing’/‘GI®5’ and ‘Bing’/‘GI®6’, respectively. Additionally, the average shoot length increased by 820.0 and 325.4% for ‘Bing’/‘GI®5’ and ‘Bing’/‘GI®6’, respectively. Furthermore, CSSs developed a higher leaf number in the pruned trees. There was no change in leaf number for reproductive spurs, but these had bigger leaves in the pruned trees, demonstrating increased total leaf area per spur. Additionally, pruning allowed crop load regulation and increased fruit size by 8.5 and 6.1% for ‘Bing’/‘GI®5’ and ‘Bing’/‘GI®6’, respectively. However, fruits from pruned trees showed a higher susceptibility to mechanical damage compared with unpruned trees of both combinations.

 

La poda anual es una de las formas más eficaces para regular la carga frutal y renovar la madera frutal en combinaciones de alta productividad de cerezo dulce (Prunus avium L.). A pesar de que los productores chilenos no estaban acostumbrados a podar los árboles de cerezo de combinaciones más vigorosas, en los últimos años, la adopción de portainjertos más enanizantes y cultivares autofértiles ha llevado a incluir la poda anual como una práctica en los huertos modernos. Este cambio en el manejo productivo no fue considerado por los productores al inicio y muchos de los huertos establecidos de cerezos inicialmente no se podaron tan intensamente como deberían. Como consecuencia, los árboles mostraron una reducción en la calidad de la fruta después de 4 o 5 años de ser plantados, ya que estos se sobrecargaron y registraron una reducción en el crecimiento vegetativo. Pocos son los estudios relacionados con el efecto de una poda correctiva en combinaciones enanizantes mostrando un desequilibrio entre el crecimiento reproductivo y vegetativo debido a una reducción en la relación hoja/fruta. Por esta razón el objetivo de esta investigación fue estudiar el efecto de la poda en un huerto con las combinaciones enanizantes ‘Bing’/’Gisela®5’ (‘Bing’/’GI5’) y ‘Bing’/’Gisela®6’ (‘Bing’/’GI6’), que mostraron una reducción en el vigor, la calidad de la fruta y rendimiento. Los árboles de ambas combinaciones fueron tratados con una poda de intensidad media a finales del invierno (principios de septiembre). Distintos parámetros vegetativos (longitud de brotes, área foliar de dardos y brotes, área sección transversal de tronco) y reproductivos (producción total por árbol, desarrollo y calidad de fruta) fueron evaluados después de la poda. Uno de los efectos más importantes de la poda, para ambas combinaciones, se registró un aumento en el crecimiento total de brotes por árbol, en un 112,5 y 125,6% para ‘Bing’/‘GI5’ y ‘Bing’/‘GI6’, respectivamente. Por otro lado, el largo final promedio de los brotes aumentó en un 820 y 325,4%, para cada combinación. Además, se pudo observar un aumento en otros parámetros como el tamaño de las hojas en dardos reproductivos, número de hojas por brote y en el área foliar de dardos reproductivos y brotes de la temporada. Adicionalmente, la poda permitió regular la carga frutal y mejorar el tamaño de los frutos en un 8,5 y 6,1% para ‘Bing’/‘GI5’ y ‘Bing’/‘GI6’, respectivamente. Sin embargo, los frutos de los árboles podados presentaron una mayor susceptibilidad a daños mecánicos que árboles sin poda en ambas combinaciones.


Keywords


Crop load regulation, dwarfing rootstocks, fruit quality, Gisela®5, Gisela®6, pitting, pruning, sweet cherry, vegetative growth, Calidad de fruta, cerezo dulce, crecimiento vegetativo, manejo de carga frutal, poda, portainjertos enanizantes

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