Obtaining bell pepper lines (Capsicum annuum) resistant to viral diseases as progenitors of F1 hybrids, based on the study of four sub-populations. Cien. Inv. Agr. (In English) 34(3): 193-198.

Yaritza Rodríguez, Tomás Depestre, Olimpia Gómez

Abstract


Viral diseases constitute the main obstacle to bell pepper production in the world. In Cuba, pepper plants are primarily affected by the following viruses: Tobacco mosaic virus (TMV), Cucumber mosaic virus (CMV), Potato virus Y (PVY), Tobacco etch virus (TEV), and Pepper venial mottled virus (PVMV). Since controlling viruses is becoming more and more difficult, breeders have had to resort to genetic control as the most efficient means of cultivar improvement. The need for selecting well-adapted multi-resistant lines bearing large fruits is a must if they are intended to be used as progenitors of more competitive F1s. Twenty seven lines grown on compacted ferric red soil were selected, analyzed, and cultivated following the procedures described in technical crop manuals. Four lines that were well adapted to tropical conditions, which bore large fruits, and with proven multi-resistance to the different viruses, were used as progenitors of the first F1 Cuban pepper cultivar.

 

Las enfermedades virales constituyen el principal obstáculo para el desarrollo del pimiento (Capsicum annuum) en el mundo. En Cuba, lo afectan principalmente el virus del mosaico del tabaco (TMV), el virus del mosaico del pepino (CMV), el virus Y de la papa (PVY), el virus del grabado del tabaco (TEV) y el virus del moteado de las venas del pimiento (PVMV). Dado que su control se hace cada vez más difícil, los fito-mejoradores han tenido que recurrir al control genético como vía más eficiente para lograr el desarrollo de este cultivo. La necesidad de seleccionar líneas de pimiento multi-resistentes a las principales enfermedades, de frutos grandes y de buena adaptación, cobra mayor importancia cada día, para ser utilizados como progenitores de híbridos F1 más competitivos. Se analizaron 27 líneas de pimiento cultivadas en un suelo Ferralítico Rojo Compactado, efectuándose las labores culturales comúnmente recomendadas para este cultivo en Cuba. Se seleccionaron cuatro líneas con multi-resistencia comprobada a los diferentes virus, de frutos grandes y adaptados al trópico, las que se usaron como progenitores de los primeros híbridos F1 cubanos de pimiento.


Keywords


Hybrid, multi-resistance, pepper, híbridos, multi-resistencia, pimiento.

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