Pre- and post-harvest characterization of two reticulate melon cultivars of the Oriental type (Cucumis melo Group Cantalupensis). Cien. Inv. Agr. 35(1): 59-66.

Dominique Laínez, Christian Krarup

Abstract


To characterize the pre- and post-harvest performance of Oriental-type cantaloupes (Cucumis melo Group Cantalupensis), cultivars Emerald and Glamour were grown following the common culture practices of Chile. Both cultivars exhibited vigorous plant growth and high productivity, but they produce fruits with different characteristics. Fruits of melon cv. Emerald slip when ripe, were medium sized (1.0 kg) and oval-shaped, with a green epidermis, fi ne and sparse superfi cial netting, and green to whitish pulp with 10.3% mean content of total soluble solids (TSS). In contrast, fruits of cv. Glamour did not slip when ripe, were almost round-shaped, medium sized (1.1 kg), and had a greyish yellow epidermis, coarse and dense netting, and a bright orange pulp with 11.4% mean TSS content. Yields were higher than for other cantaloupe cultivars, reaching 42.4 t·ha-1 in cv. Glamour and 53.2 t·ha-1 in cv. Emerald. Post-harvest behaviour was evaluated after 18 days of storage at 0 and 10ºC, and after three additional days at 20ºC. Results indicated a low sensitivity to chilling injury, particularly for Glamour fruits, which kept better at 0 than at 10ºC with lower weight loss and a slower postharvest disease development, leading to a higher fi nal quality. Overall, cv. Glamour is a cultivar with high potential for the fresh market and industry, showing more attractive characteristics, better storage, and higher quality than cv. Emerald.

 

Este estudio tuvo por objetivo caracterizar el comportamiento en pre y poscosecha de dos cultivares de melón reticulado tipo Oriental (Cucumis melo Grupo Cantalupensis), Emerald s y Glamour, producidos bajo prácticas de cultivo habituales en Chile. Ambos cultivares presentaron un desarrollo vigoroso, sin problemas sanitarios y una alta producción de frutos. Los frutos del cv. Emerald desarrollaron una zona de abscisión peduncular y se separaron de la planta al madurar, presentaron tamaño medio (1,0 kg), forma ovalada, epidermis verde con reticulado fi no y poco denso, y pulpa verde cremosa de con 10,3% como promedio de sólidos solubles totales (SST). En contraste, los frutos del cv. Glamour no desarrollaron una zona de abscisión peduncular y no se separaron de la planta, presentaron tamaño medio (1,1 kg), con epidermis gris amarillenta con reticulado grueso y denso, y pulpa naranja con mayor contenido de SST (11,4%). El rendimiento, tanto en número de frutos cosechados por planta como por unidad de superfi cie, fue mayor a lo habitual para otros cultivares reticulados en Chile, alcanzando 52,4 t·ha-1 en el cv. Emerald y 42,4 t·ha-1 en el cv. Glamour. El comportamiento en poscosecha de ambos cultivares fue evaluado después de almacenamiento a 0 y 10ºC por 18 días, y después de 3 días adicionales a 20ºC. Los resultados indicaron una baja sensibilidad a daños por enfriamiento (DPE) en ambos cultivares, incluso los frutos se conservaron mejor a 0ºC que a 10ºC, principalmente por la mayor pérdida de peso fresco y la menor incidencia de enfermedades observada a 0 que a 10ºC, lo que resultó en una mejor calidad visual fi nal debido al escaso nivel de DPE observado. El cv. Glamour presentó características más atractivas, una mejor conservación y una mayor calidad fi nal que el cv. Emerald, considerándose un cultivar de gran potencial para consumo fresco y uso industrial.


Keywords


Cucumis melo, fruit technology, post-harvest management, manejo de poscosecha, tecnología de la fruta.

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