Controlled deficit irrigation effects on berry growth and must and wine composition.

L. A. Gurovich, C. I. Páez

Abstract


A field study was conducted throughout the 2000-2001 season, at Viña Santa Rita, Alto Jahuel, Chile. The effects of early and late water deficits on yield, berry, must and wine composition were studied in vines (Vitis vinifera L.) cv. Chardonnay, Sauvignon blanc, Cabernet sauvignon and Carménère. Early water deficits reduced significantly berry size in three of the four cultivars analyzed, but berry weight and yield were not affected. Must density and soluble solids content were significantly higher for early water deficit treatments. Wine ethanol content, as well as glycerol, total polyphenols, anthocyanine concentrations and color density were higher in plants with early season water deficits and wine hew was lower. Water deficits effects on cell division for cv. Cabernet sauvignon and Carménère berries was indirectly determined by DNA extraction and quantification. Results indicate that early season water deficits reduce cell division of Cabernet sauvignon berries, thereby limiting its subsequent growth and berry size at harvest.

 

En experimentos de campo realizados durante la temporada 2000-2001 en un viñedo comercial ubicado en Alto Jahuel, Región Metropolitana, Chile, se evaluó el efecto de déficit hídricos tempranos y tardíos sobre el rendimiento, la composición de las bayas, del mosto y de los vinos, de los cultivares de Vitis vinifera L., Cabernet sauvignon, Carménère, Chardonnay y Sauvignon blanc. Los déficit hídricos tempranos redujeron significativamente el diámetro final de las bayas de tres de los cuatro cvs. estudiados, pero no se registraron reducciones significativas en su peso. Los mostos obtenidos de estas bayas mostraron mayor concentración de sólidos solubles. El vino obtenido de algunos tratamientos de riego deficitario temprano presentó mayor grado alcohólico, mayor contenido de glicerol, compuestos fenólicos totales, y antocianos, así como mayor intensidad colorante, y menor matiz. La influencia de los déficits hídricos sobre la división celular de las bayas de los cv. Cabernet sauvignon y Carménère fue determinada indirectamente, por el contenido de ácido desoxiribonucleico (ADN), obteniéndose una reducción significativa en el contenido de ADN de las bayas como consecuencia del riego deficitario temprano en uvas Cabernet sauvignon; por lo que un menor número de células podría explicar el menor crecimiento de la bayas obtenido. En consecuencia, se corrobora que el déficit hídrico tiene un efecto favorable sobre la calidad de los vinos producidos, dependiendo de la magnitud yépoca de los periodos secos.


Keywords


Berry growth, cell division, DNA, Vitis vinifera, water deficit, wine attributes, ADN, crecimiento de baya, déficit hídrico división celular, vino.

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DOI: http://dx.doi.org/10.7764/rcia.v31i3.293