Effect of bokashi and vermicompost leachate on yield and quality of pepper (Capsicum annuum) and onion (Allium cepa) under monoculture and intercropping cultures
Abstract
Organic fertilization and crop association are two agroecological management practices that have the potential to optimize land use in horticultural production. The objective of this study was to evaluate the effect of Bokashi and Bokashi amended with Vermicompost Leachate (VL) on the growth, yield and quality of jalapeño pepper (Capsicum annuum L.) and onion (Allium cepa L.) in monoculture and intercropping cultures. This work was conducted under rainfed conditions in the community of Santa Rosa el Oriente, a municipality of Trinity, Chiapas. A randomized complete block design in a split plot arrangement with six treatments and four replicates by treatment was used. Bokashi significantly increased the number of leaves and plant height in onion (37 and 62%) and jalapeño pepper (133 and 94%) compared with the control plants. In jalapeño pepper and onion, the content of capsaicin and soluble solids was 41 and 42% higher with the application of Bokashi plus VL, respectively. In onion, Bokashi increased the polar and equatorial diameters and bulb weight by 28, 69 and 269%, respectively, and its yield increased from 6.4 to 21.0 t ha-1. The land equivalent ratio (LER) was 1.34 to 1.55, which indicated that intercropping was advantageous on monoculture, regardless of the fertilization type. Therefore, the application of Bokashi and crop association favored the yield and quality of jalapeño pepper and onion with an efficient use of the land.
La fertilización orgánica y la asociación de cultivos son dos prácticas de manejo agroecológico con el potencial de optimizar el uso de la tierra en la producción hortícola. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de Bokashi y Bokashi adicionado con Lixiviado de Vermicomposta (LV) sobre el crecimiento, rendimiento y calidad de chile jalapeño (Capsicum annuum L.) y cebolla (Allium cepa L.) cultivados en monocultivo y en policultivo. El experimento se realizó bajo condiciones de temporal en la comunidad Santa Rosa el Oriente, La Trinitaria, Chiapas. Se utilizó un diseño de bloques completos al azar con un arreglo de parcelas divididas con seis tratamientos y cuatro repeticiones por tratamiento. Bokashi incrementó significativamente el número de hojas y la altura de la planta en cebolla (37 y 62%) y chile jalapeño (33 y 94%) en comparación con las plantas control. En chile jalapeño y cebolla el contenido de capsaicina y sólidos solubles fueron 41 y 42% más altos con la aplicación de Bokashi adicionado con VL, respectivamente. En cebolla Bokashi incrementó 28, 69 y 269% los diámetros polar y ecuatorial y el peso del bulbo. Con la aplicación de Bokashi el rendimiento de cebolla incrementó de 6.4 a 21 t ha-1. Se obtuvo una relación equivalente de tierra (RET) de 1.34 a 1.55, indicando que el policultivo fue ventajoso sobre el monocultivo, indistintamente del tipo de fertilización. Por lo tanto, la aplicación de Bokashi y la asociación de cultivos favorecieron el rendimiento y la calidad de chile jalapeño y cebolla con un eficiente uso de la tierra.