Characteristics of banana fruits (Musa spp. AAA, cv. Nanica) treated with cytokinin and gibberellin
Abstract
The aim of this study was to analyze the effect of cytokinin and gibberellin on the characteristics of banana fruits (Musa spp. AAA, cv. Nanica) as a function of the formation period and position in the bunch. A completely randomized, 2×5 factorial design was adopted consisting of two bunch development periods (summer and winter) and five treatments as well as the same arrangement in a split plot with the 2×5 factorial arrangement as the plot and the position of the hand in the bunch (basal, middle and apical) as the subplot. Treatments consisted of spraying twice with either water, 150 mg L-1 of kinetin, 200 mg L-1 of gibberellic acid, 100 mg L-1 of kinetin plus 200 mg L-1 of gibberellic acid or 200 mgL-1 of kinetin plus 200 mg L-1 of gibberellic acid, all of which were applied from the fourth to the last hand of the bunch. The bunch formation period influenced the filling time, the mass of the bunch and the stalk, the number and the mass of the hands, the number of fruits per hand, fruit size, and the position of the fruit in the bunch as well as the time postharvest shelf life, mass loss, peel color, pH, the soluble solids content and the titratable acidity of the pulp. As applied, the cytokinin and gibberellin did not influence the yield or fruit size, but bunch position had a strong influence on the size and number of fruits per hand.
El objetivo de este trabajo fue analizar el efecto de la citoquinina y de giberelinas en las características de los frutos de banano (Musa spp. AAA, cv. Nanica), en función del período de formación y la posición en el racimo. Se adoptó un diseño experimental completamente al azar, con arreglo factorial 2×5, dos períodos de desarrollo del racimo (verano e invierno) y cinco tratamientos o, el mismo diseño en parcelas subdivididas, considerando en la parcela el arreglo factorial 2×5, y en la subparcela, la posición de la mano en el racimo (basal, mediana y apical). Los tratamientos constituyeron dos pulverizaciones con agua, 150 mg L-1 de cinetina, 200 mg L-1 de ácido giberélico, 100 mg L-1 de cinetina más 200 mg L-1 de ácido giberélico y 200 mg L-1 de cinetina más 200 mg L-1 de ácido giberélico, aplicados desde la cuarta hasta la última mano del racimo. El período de formación del racimo influye sobre el tiempo de llenado, el peso del racimo y del tallo, el número de manos, el número de frutos por mano y el tamaño del fruto, dependiendo de la posición que ocupa en el racimo, así como la vida poscosecha, la pérdida de masa, el color de la cáscara, el pH, el contenido de sólidos solubles y la acidez valorable de pulpa. Citoquinina y giberelina, en la forma que fueron aplicadas no influyeron en la producción, calidad, tamaño de y rendimiento fruta. La posición en el racimo tuvo una fuerte influencia en el tamaño y número de frutos por mano.