The effect of temperature and relative humidity on conidial germination of Botrytis cinerea.

B.A. LATORRE, M.E. RIOJA

Abstract



The effect of temperature and relative humidity (RH) on conidial
germination of Botrytis cinerea Pers. were studied in vitro. Conidia of two B. cinerea isolates, originally
isolated from grapes (Vitis vinifera L.), were obtained from 7- to 14 day old cultures on potato dextrose
agar, acidulated with 0.5 ml·L-1 of 1N lactic acid. Plates containing dextrose agar (15 g of agar and 15 g of
dextrose per liter) were seeded in duplicate and incubated for 24 h at 0, 5, 10, 15, 20, 25 or 30 ºC (± 1 °C)
in incubator chambers. The effect of RH on conidial germination was studied at 20 °C. Sealed jars, of 500
ml of capacity, containing 125 ml of water (100 % RH) or 125 ml of a saturated solution of either Na2HPO4
(98 % RH) or KCl (86% RH), were employed as moist chambers. Dry conidia were spread over a disk of
cellophane (3-4 cm in diameter) and placed either in a sterile Petri plate or over a Petri plate containing
1.5% water agar. Plates were placed inside the moist chambers and were incubated for 18 h at 20 °C.
Conidial germination occurred from 5 to 30 °C after 24 h of incubation. No germination was obtained at 0
°C and it was optimal at 20 °C. The polynomial regression model y = -0.25x2 + 9.76x + 6.01, (R2 = 0.94)
best explained the relationship between temperature (x) and percent germination (y) when temperature
ranged from 0 to 30 °C. Regardless of the RH, no conidial germination was obtained in the absence of free
water. Consequently, these results suggest that free water is needed for infection under field conditions.
Infection caused by B. cinerea on grapes and other crops has been reported to occur under high RH
(>90%). However, under high RH it is very likely that imperceptible condensation can occur in vivo,
providing free water for germination and eventually for infection.

 

En este trabajo se estudió el efecto de la temperatura
y de la humedad relativa (HR) en la germinación in
vitro de conidias de dos aislamientos de Botrytis
cinerea Pers. obtenidos originalmente de vid (Vitis
vinifera L.). Las conidias se obtuvieron en el laboratorio
a partir de cultivos entre 7 y 14 días en agar
papa dextrosa acidulado con 0,5 ml de ácido láctico
1 N. Placas de Petri, conteniendo agar dextrosa (15
g·L-1 de agar más 15 g·L-1 de dextrosa), se sembraron
en duplicado con conidias de cada aislamiento y se
incubaron por 3, 6, 8, 12 y 24 h a 0, 5, 10, 15, 20, 25
o 30 ºC (±1 °C) en cámara de incubación. El efecto
de la HR sobre la germinación de las conidias se estudió
en cámaras húmedas de 500 ml de capacidad
las cuales contenían 125 de agua (100% HR) o 125
ml de una solución saturada de Na2HPO4 (98 % HR)
o KCl (86% HR). Conidias secas de B. cinerea se
distribuyeron sobre discos de papel celofán (3-4 cm
de diámetro), los que se colocaron directamente en
placas de Petri o bien en placas de Petri con 1,5 % de
agar agua. Estas placas se colocaron dentro de las
cámaras húmedas a las respectivas HR y se incubaron
por 24 h a 20 °C. La germinación de conidias
ocurrió entre 5 y 30 °C. No hubo germinación en 24
h a 0 °C y la germinación fue óptima a 20 °C. La
relación entre la temperatura y el porcentaje de
germinación se explicó significativamente por un
modelo polinómico y = -0,25x2 + 9,76x + 6,01, (R2 =
0,94), en que x = temperatura (0 a 30 °C) e y = porcentaje
de germinación de conidias en 12 h. Independientemente
de la HR, no hubo germinación en ausencia de agua libre. Por lo tanto, estos resultados
sugieren que en condiciones de campo la presencia
con alta humedad relativa no sería suficiente para iniciar
la germinación y eventualmente producir una
severa infección. Se ha reportado la existencia de infección
por B. cinerea en vid y otros cultivos con HR
superior al 90%. Es posible que con alta HR ocurran
condensaciones imperceptibles sobre el hospedero,
proporcionando de este modo el agua necesaria para
iniciar la germinación y eventualmente producir una
severa infección.


Keywords


Botryotinia fuckeliana, Botrytis bunch rot, epidemiology, grape, gray mold, Vitis vinifera,

Full Text:

PDF


DOI: http://dx.doi.org/10.7764/rcia.v29i2.1318