The Cattle Industry in Chile: Facing the Comparative Disadvantages.
Abstract
The industrial
organization of the cattle industry in Chile has been changing rapidly during the nineties. The agents
that have been leading the changes are the slaughter industry in the beef sector and the milk processing
plants in the dairy sector. These changes have been spurred by the commercial policies of the government
and changes in the regulation of the cattle industry. An increase in expected and actual competition
has driven many agents to increase efficiency and reduce unit costs of production. Moreover, the
increase in the quantity and quality of demand for beef and dairy products has stressed the existing productive
capacity and led to increased imports. Prices tended to fall and reduce the gap with foreign prices,
in spite of the existing excess demand, because of increased foreign competition. All these events
have contributed to the re-organization of the cattle industry. This process should continue in the future
as a consequence of the reduction in protection of the home industry, implicit in the signed commercial
treaties, and the expected changes in the economic conditions of near competitors. It will continue
to modify the structure of the cattle industry, concentrating activities and reducing the wide existing
heterogeneity in the sector.
La organización industrial de la industria bovina
en Chile ha cambiado en forma rápida durante
los años noventa. Los agentes que han liderado
los cambios son las plantas de faenamiento en la
industria de la carne, y las plantas procesadoras
en el sector lechero. Estos cambios han sido estimulados
por las políticas comerciales del gobierno
y los cambios en la regulación de la industria
bovina. Un incremento en la competencia esperada
y efectiva ha llevado a muchos agentes a
aumentar la eficiencia y reducir los costos unitarios
de producción. Además, el incremento en la
cantidad y calidad de productos cárneos y lácteos
demandados ha tensionado la capacidad productiva
existente y conducido al aumento en las
importaciones. Los precios han tendido a caer y
se ha reducido la brecha con los precios externos,
a pesar de existir un exceso de demanda, como
consecuencia del incremento en la competencia
externa. Todos estos eventos han contribuido a la reorganización de la industria bovina. Se estima
que este proceso debería continuar en el futuro,
en respuesta a la reducción en la protección a la
industria nacional implícita en los acuerdos
comerciales firmados, y los cambios esperados
en las condiciones económicas de los competidores
cercanos. Esto seguirá modificando la estructura
de la industria bovina, concentrando actividades
y reduciendo la amplia heterogeneidad
existente en el sector.
Keywords
Full Text:
PDFDOI: http://dx.doi.org/10.7764/rcia.v31i1.1310