Effect of the flooding period on the development of avocado (Persea americana) root rot caused by Phytophthora cinnamomi.

X. Besoain, C. Arenas, E. Salgado, B.A. Latorre

Abstract


Root rot of avocado trees
(Persea americana Mill) caused by Phytophthora cinnamomi Rands is the most destructive disease
affecting avocado trees worldwide. It is often associated to clay type of soils where prolonged saturation
periods may often occur. The objectives of this study were to identify the species of Phytophthora
associated to the root rot of avocado trees in Chile, and to study the effect of soil saturation periods on
disease development. All isolates of Phytophthora obtained were identified as P. cinnamomi based on
colony morphology and mycelium, sporangia and oospore characteristics. P. cinnamomi types A1 and
A2 were identified. Regardless of the saturation period, inoculated avocado trees cv. Mexicola developed
wilting, leaf chlorosis, leaf necrosis and defoliation. Inoculated plants had significant (p < 0.05) fewer
leaves and lower leaf area per plant relative to non-inoculated plants. Furthermore, growth and trunk
diameter were also significantly (p < 0.05) reduced on inoculated plants. Aerial symptoms were always
associated to root rot and diseased plants eventually died. Saturation periods (soil matric potential = 0)
every two weeks for 12, 24, 48 or 96 h resulted in 12.1 to 62.5% root rot on avocado cv. Mexicola. A
linear regression best fit the relationship between the length of the saturation period and root rot incidence
with Y= 24.5 + 0.89X (R2 = 0.86, p = 0.05) and Y = 2.20 + 0.16X (R2 = 0.66, p = 0.19) for inoculated
and non-inoculated avocado trees, respectively. Based on these results, soil saturation periods of 24 h
were enough to induce a 50% root rot on avocado cv. Mexicola. Despite the limitations to extrapolate
these results to commercial conditions, repeated soil saturation periods higher than 24 h should be
considered highly inductive to avocado root rot caused by P. cinnamomi under field conditions.

 

La tristeza del palto (=aguacate) (Persea americana
Mill), causada por Phytophthora cinnamomi Rands
ocurre muy a menudo en huertos ubicados en
suelos arcillosos y saturados por periodos
prolongados. Este trabajo tuvo el propósito de
caracterizar e identificar la especie de Phytophthora
asociada a la tristeza del palto en Chile y de estudiar
el efecto de la saturación (potencial mátrico = 0)
del suelo sobre el desarrollo de esta enfermedad.
Los aislamientos obtenidos correspondieron a P.
cinnamomi, identificándose las razas A1 y A2.
Paltos inoculados del cultivar Mexicola,
independientemente del manejo del agua del suelo,
desarrollaron marchitez, clorosis, necrosis foliar
y tuvieron un significativo (p < 0,05) menor
crecimiento, inferior número hojas y una reducida
superficie foliar respecto de los testigos sin inocular.
Los síntomas aéreos estuvieron siempre asociados
con la presencia de pudrición parcial o total de las
raíces, lo que eventualmente provocó muerte de
plantas. Los ciclos de inundación realizados
quincenalmente por 12, 24, 48 o 96 h tuvieron un
efecto estadísticamente significativo (p <0,001)
en el desarrollo de esta enfermedad en paltos del
cultivar Mexicola inoculados con P. cinnamomi,
los que desarrollaron entre 12,1 y 62,5% de
pudrición radical, con relación a plantas igualmente
inundadas sin inocular. La relación entre el tiempo
de inundación y la incidencia de pudrición radical
obtenida por regresión lineal fue igual a Y = 24,5
+ 0,89X (R2 = 0,86; p = 0,05) e Y = 2,20 + 0,16X
(R2 = 0,66; p = 0,19) en paltos inoculados y sin
inocular, respectivamente. De acuerdo con estos
resultados repetidos periodos de inundación por
24 h serían suficientes para producir un 50% de
pudrición radical. En consecuencia, y a pesar de
las limitaciones que pudieran existir para libremente
extrapolar estos resultados a las condiciones de
campo, es posible concluir que las inundaciones
reiteradas y frecuentes del suelo, por periodos
iguales o superiores a 24 h, son conductivas a un
severo desarrollo de tristeza del palto, causada por
P. cinnamomi.


Keywords


Avocado, Persea americana, Phytophthora diseases, root rot, Aguacate, palto, Persea americana, Phytophthora, tristeza del palto.

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DOI: http://dx.doi.org/10.7764/rcia.v32i2.1302