Postharvest physiological changes in roses of different vase life.

I. Figueroa, M.T. Colinas, J. Mejía, F. Ramírez

Abstract


The postharvest behavior of rose (Rosa hybrida) was
studied on cultivars Raphaella and Bettina of long and short vase life periods respectively.
With this purpose, flower stems, with and without pretreated silver nitrate (1 g·L-1 for 30
min), were immersed for 3 h in the following preservative solutions: 1. 2% sucrose, 2.
2% sucrose + 0.002 M silver thiosulphate (STS), 3. 2% sucrose + 200 mg·L-1 8-
hydroxyquinoline citrate (8-HQC) and 4. 2% sucrose + 0.002 M STS + 200 mg·L-1 8-
HQC. An equal number of flower stems treated with water were included as control.
Evaluations were done 3, 6, and 9 days after treatments. According to the results obtained,
the soluble sugars and reducing sugars contents found on petals were higher than on the
leaves. However, the soluble sugar content of the leaves decreased significantly (p £ 0.05)
9 days after treatment in roses ‘Raphaella’ that were pretreated with silver nitrate. In petals,
the reducing sugar content increased 6 days after treatment in response to pretreatment
with silver nitrate and the sucrose concentration of the preservative solution. Starch content
only increased in petals of flowers, pretreated with silver nitrate, after 6 days of being
treated with preservative solutions containing 8-HQC. The silver nitrate pretreatment and
the composition of the preservative solutions had no effect on ethylene production, but
the evolution of the CO2 increased on flowers being treated with silver nitrate.

 

El comportamiento poscosecha de dos
cultivares de rosa (Raphaella and Bettina)
con diferente duración en florero fueron
estudiado en relación a los cambios
fisiológicos observados en pétalos y hojas
según diferentes soluciones preservantes
compuestas de 2 % de sacarosa, 200 mg·L-1
de 8-hiidroxiquinoleína (8-HQ) y tiosulfato
de plata (TSP), en diferentes combinaciones,
con y sin pre tratamiento de 1000 mg·L-1
de nitrato de plata, más un testigo solo con
agua. Las evaluaciones se hicieron a los 3,
6 y 9 días después de tratadas. Los
resultados demostraron un mayor contenido
de azúcares totales y reductores en pétalos
que en hojas, pero a los 9 días hubo un
efecto del pre tratamiento con nitrato de
plata, lo cual provocó una disminución
significativa (p £ 0,05) de los azúcares
totales de las hojas de rosas ‘Raphaella’.
En azúcares reductores en pétalos, a los 6
días, también hubo efecto del pre
tratamiento y de la solución con sacarosa
ya que en ambos casos éstos aumentaron.
En cuanto al contenido de almidón, solo
en pétalos hubo un incremento a los 6 días
por efecto del pre tratamiento pero en
combinación con las soluciones que
contenían 8-HQ. En la producción de etileno
no se encontraron efectos significativos de
ninguno de los factores. Por otro lado, en
la respiración hubo un efecto del nitrato de
plata en combinación con las soluciones
produciendo un aumento del CO2.


Keywords


Cut Rosa hybrida, preservative solutions, postharvest physiology, vase life flower, Fisiología de postcosecha, Rosa hybrida de corte, soluciones preservantes, vida en florero.

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DOI: http://dx.doi.org/10.7764/rcia.v32i3.1301