H.J. Alvarez, L. Dichio, M.A. Pece, C.A. Cangiano and J.R. Galli. 2006. Effect of pasture allowance and energy supplementation upon dairy cows milk yield. Cien. Inv. Agr. 33(2):99-107.

Hugo J. Alvarez, Luciana Dichio, Mariela A. Pece, Carlos A. Cangiano, Julio R. Galli

Abstract


The effect of different levels of daily allowance and supplementation on intake,
milk production and composition and per hectare productivity was studied. Pasture consisted of
an association of alfalfa (Medicago sativa), tall fescue (Festuca arundinacea) and prairie grass
(Bromus wildenowii) and high moisture corn was used as supplement. 32 cows were allocated
to four levels of pasture allowance (NA) and two levels of energy supplementation (SE). Pasture
intake and individual and per hectare production were affected by NA, but SE had no signifi cant
effect. No interactions were detected between any of the variables. Milk composition were
not affected by NA, whereas only non fat solids were affected by SE. Liveweight change and
condition score did not show differences among treatments. Urea level in both, plasma and milk,
was not affected by NA, whereas the level of urea in plasma showed a trend to be different and
the level of urea in milk was signifi cantly different for SE. Critical levels of pasture allowance
which directly affect the productivity per hectare, need to be reached in order to perform a
signifi cant increase of individual production. Milk fat and protein concentration did not appear
to be responsive variables to different levels of supplementation and allowance, whereas the
little variation in urea levels, as a response to a greater level of supplementation, did not make
this a valuable tool to improve the milk protein constituents.

 

Se estudió el efecto que distintos niveles de
asignación diaria y suplementación producen
sobre el consumo, la producción y composición
de la leche y la productividad por hectárea.
La pastura utilizada fue una asociación de
alfalfa (Medicago sativa), festuca (Festuca
arundinacea) y cebadilla criolla (Bromus
wildenowii) y el suplemento fue grano de
maíz húmedo. Se utilizaron 32 vacas y se
establecieron cuatro niveles de asignación de
pastura (NA) y dos niveles de suplementación
energética (SE). El consumo de pastura y la
producción individual y por hectárea fueron
afectados por NA y no por SE. Al igual que
para el resto de las variables, no se detectaron
interacciones entre NA y SE. La composición de
la leche no fue afectada por NA, mientras que
SE sólo tuvo efecto sobre los sólidos no grasos.
La evolución del peso vivo y del estado corporal
no mostraron diferencias entre tratamientos.
Los niveles de urea en plasma y leche no
difi rieron signifi cativamente para NA, no
ocurriendo lo mismo para SE, donde el nivel de
urea en plasma tendió a diferir y el nivel de urea
en leche difi rió signifi cativamente. Se concluyó
que para conseguir aumentos signifi cativos en
la producción individual es necesario ofrecer
niveles de asignación que afectan negativamente
la producción por hectárea. La concentración
de grasa y proteína de la leche no parecieron ser variables sensibles a distintos niveles de
suplementación y asignación, mientras que la
escasa variación en los niveles de urea, debida
al mayor nivel de suplementación, relativizó
el valor de esta herramienta para mejorar la
composición de la proteína láctea.


Keywords


Daily allowance, dairy cow, energy supplementation, intake, milk production and composition, Asignación diaria, consumo, producción y composición de leche, suplementación energética, vaca lechera.

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DOI: http://dx.doi.org/10.7764/rcia.v33i2.1298