Saline-boron stress in northern Chile olive accessions: water relations, B and Cl contents and impact on plant growth
Abstract
The objective of this study was to analyze the effect of saline-boron stress on the vegetative growth, dry leaf weight, water potential (Ψw), relative water content, and leaf and root B and Cl- contents in 8 accessions of olive. Rooted one-year-old plants were cultivated for 132 days with 50% shading in 5-L pots containing sand substrate and watered with Jensen’s nutrient solution. After eight days of uniform ferti-irrigation, the plants were exposed to saline-boron stress, which was administered in three successive stages to condition them to a final stress of 0.49 mM B(OH)3 and 200 mM NaCl. The accessions were identified by their place of origin as Suca, Chiza, San Pedro I (SPI), Taltal, Azapa, San Pedro II (SPII), Frantoio and Lluta. The results showed that saline-boron stress decreased vegetative growth and dry matter in all accessions. The levels of Cl- in leaves and roots increased significantly, although Suca and SPI experienced the least increases. B increased in leaves and roots but did not reach toxic levels. Water potential decreased except in the accession Taltal. RWC decreased in all accessions. Cv. Frantoio, known internationally for its high salt tolerance, was used as a reference for the observed responses in the other accessions.
Este trabajo tiene por objetivo analizar el efecto del estrés salino-boro en el crecimiento vegetativo, peso seco de hojas, potencial hídrico (Ψw), contenido relativo de agua (RWC), contenido foliar y radical de B y Cl- en 8 accesiones (acc.) de olivo. Plantas enraizadas de un año de edad fueron cultivadas por un periodo de 132 días en condiciones de 50% de sombra, en macetas de 5 L con sustrato de arena y regadas con una solución nutritiva de Jensen. Después de 8 días de fertirrigación uniforme, las plantas fueron expuestas a un estrés salino-boro, el cual se suministró en tres etapas sucesivas para acondicionar las plantas al estrés final correspondiente a 0.49 mM de B(OH)3 y 200 mM de NaCl. Las acc. se identifican según su lugar de procedencia como Suca, Chiza, San Pedro I (SPI), Taltal, Azapa, San Pedro II (SPII), Frantoio y Lluta. Los resultados indican que el estrés salino-boro causa una disminución del crecimiento vegetativo y de la materia seca en todas las acc. El nivel de Cl- en hojas y raíz aumenta significativamente, siendo menor en las acc. Suca y SPI. El B aumenta en hoja y raíz sin alcanzar niveles tóxicos. El potencial hídrico disminuye, excepto en la acc. Taltal y SPII. El CRA (RWC) disminuye en todas las accesiones. El cv Frantoio, conocido internacionalmente por su alta tolerancia a la salinidad, es utilizado como una referencia de las respuestas observadas en las demás accesiones.